Pierogi z grzybami

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżka mąki
  • jajo

Farsz:

  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • jajo
  • pół szklanki bułki tartej
  • szklanka sosu śmietanowego

Przygotowanie

Ziemniaki przygotować tak jak na kotlety ziemniaczane. Grzyby umyć, ugotować, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła.

Następnie dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszać.

Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować nieduże placuszki, na środek każdego położyć farsz grzybowy, złączyć brzegi, tak żeby przybrały kształt księżyca.

Pierożki posmarować jajem, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na pozostałym maśle.

Oddzielnie podać sos śmietanowy.

Takie pierożki można też przygotować z farszem warzywnym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *