Składniki
Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka mąki
- jajo
Farsz:
- 15 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- pieprz
- sól
- jajo
- pół szklanki bułki tartej
- szklanka sosu śmietanowego
Przygotowanie
Ziemniaki przygotować tak jak na kotlety ziemniaczane. Grzyby umyć, ugotować, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła.
Następnie dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszać.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować nieduże placuszki, na środek każdego położyć farsz grzybowy, złączyć brzegi, tak żeby przybrały kształt księżyca.
Pierożki posmarować jajem, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na pozostałym maśle.
Oddzielnie podać sos śmietanowy.
Takie pierożki można też przygotować z farszem warzywnym.