Pasztet prowansalski

Składniki

  • 25 dag soczewicy, fasoli lub grochu
  • 3 duże ziemniaki
  • 10 dag ryżu (1 torebka)
  • 10 orzechów włoskich
  • 1/2 niewielkiej główki białej kapusty (25 dag)
  • 4 jajka
  • 3 średnie selery
  • 2 spore cebule
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym
  • sól
  • tarta bułka
  • ewentualnie dowolne przyprawy

Przygotowanie

Soczewicę moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie. Następnie odlać wodę, ziarna zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy utrzeć lub drobniutko posiekać. Soczewicę prze­trzeć, dodać do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Kapustę ugotować i odcisnąć.

Ryż ugotować w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekać i udusić na tłusz­czu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewi­cę z orzechami przepuścić przez maszyn­kę razem z ziemniakami, selerami, kapus­tą i ryżem.

Dodać cebulę i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy soczewicowej i doprawić do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około godziny. Bardzo smakuje z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub po­midorowym. Z tej samej masy można tak­że formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *