Składniki
- 25 dag soczewicy, fasoli lub grochu
- 3 duże ziemniaki
- 10 dag ryżu (1 torebka)
- 10 orzechów włoskich
- 1/2 niewielkiej główki białej kapusty (25 dag)
- 4 jajka
- 3 średnie selery
- 2 spore cebule
- 5 dag masła lub margaryny
- 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym
- sól
- tarta bułka
- ewentualnie dowolne przyprawy
Przygotowanie
Soczewicę moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie. Następnie odlać wodę, ziarna zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy utrzeć lub drobniutko posiekać. Soczewicę przetrzeć, dodać do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Kapustę ugotować i odcisnąć.
Ryż ugotować w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekać i udusić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewicę z orzechami przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami, selerami, kapustą i ryżem.
Dodać cebulę i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy soczewicowej i doprawić do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około godziny. Bardzo smakuje z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub pomidorowym. Z tej samej masy można także formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.