Składniki
- 200 g ziemniaków o zwartym miąższu
- 1/2 małej cukinii
- 1 pomidor
- sól
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- biały pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka tartego sera górskiego
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, oczyścić, pokroić w ćwiartki, a potem te pokroić w cienkie plasterki.
Zalać pomidor wrzącą wodą i na chwilę pozostawić, następnie zdjąć skórkę i pokroić miąższ w małą kostkę.
Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać.
Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni i zeszklić w niej szalotkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szalotki. Dodać plasterki cukinii i szybko razem poddusić. Później wrzucić plastry ziemniaków i pokrojony pomidor. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozmącić jajko z serem i szczypiorkiem i polać nim warzywa. Smażyć około 10 minut na małym ogniu, by omlet stężał.
Odwrócić omlet i dosmażać około 5 minut.