Omlet z ziemniaków z cukinią

Składniki

  • 200 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 pomidor
  • sól
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • biały pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartego sera górskiego
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, oczyścić, pokroić w ćwiartki, a potem te pokroić w cienkie plasterki.

Zalać pomidor wrzącą wodą i na chwilę pozostawić, następnie zdjąć skórkę i pokroić miąższ w małą kostkę.

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać.

Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni i zeszklić w niej szalotkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szalotki. Dodać plasterki cukinii i szybko razem poddusić. Później wrzucić plastry ziemniaków i pokrojony pomidor. Przyprawić solą i pieprzem.

Rozmącić jajko z serem i szczypiorkiem i polać nim warzywa. Smażyć około 10 minut na małym ogniu, by omlet stężał.

Odwrócić omlet i dosmażać około 5 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *