Krokiety ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • świeża lub suszona bazylia
  • gęsta śmietana
  • łyżeczka musztardy
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.

Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.

Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.

Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.

Farsz do krokietów możemy zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką, np. z szynki i ostrego żółtego sera oraz podduszonych pieczarek. Doskonałe jest także nadzienie z kapusty, takie jak na pierogi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *