Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- świeża lub suszona bazylia
- gęsta śmietana
- łyżeczka musztardy
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.
Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.
Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.
Farsz do krokietów możemy zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką, np. z szynki i ostrego żółtego sera oraz podduszonych pieczarek. Doskonałe jest także nadzienie z kapusty, takie jak na pierogi.