Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- jajo
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju, margaryny lub smalcu
- tarta bułka lub mąka
- pieprz
- sól
Sos:
- 2 dag suszonych grzybów
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Obrane, ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc lub zemleć w maszynce, dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, wyrobić.
Formować kotlety dowolnych kształtów, obtaczać w tartej bułce lub mące i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Sos przygotować następująco: suszone grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin, następnie w tej samej wodzie je ugotować, wyjąć, pokroić w cienkie paseczki.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, wlać zimny wywar z grzybków oraz pokrojone grzybki, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Kotlety podawać gorące.
Sos w sosjerce.