Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajo
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju, margaryny lub smalcu
  • tarta bułka lub mąka
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • 2 dag suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Obrane, ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc lub zemleć w maszynce, dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, wyrobić.

Formować kotlety dowolnych kształtów, obtaczać w tartej bułce lub mące i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Odstawić w ciepłe miejsce.

Sos przygotować następująco: suszone grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin, następnie w tej samej wodzie je ugotować, wyjąć, pokroić w cienkie paseczki.

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, wlać zimny wywar z grzybków oraz pokrojone grzybki, doprawić solą i pieprzem, zagotować.

Kotlety podawać gorące.

Sos w sosjerce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *