Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec.
Oba rodzaje mąki przesiać razem.
Do środka ziemniaczanego kopca wbić jajka, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używać do tego dużego noża.
Gdy wszystkie składniki się połączą, szybko wyrobić jednolite ciasto.
Formować wałki o średnicy około 3 cm i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki.
Gotować natychmiast w osolonej wodzie.
Okrasić łyżką masła.
Kopytka
Uwielbiam kopytka. Zawsze mama robiła mi je, ale niedawno wyprowadziłem się i postanowiłem sam zrobić. Kopytka przygotowałem według tego przepisu i wyszły bardzo dobre (ale wiadomo-mama robi najlepsze).
Niedawno wyszłam za mąż, a mój Mężuś bardzo lubi kopytka. Musiałam nauczyć się robić kopytka. Zrobiłam je tak jak jest w tym przepisie, wyszły bardzo dobre:) Polecam ten przepis:)