Kopytka

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec.

Oba rodzaje mąki przesiać razem.

Do środka ziemniaczanego kopca wbić jajka, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używać do tego dużego noża.

Gdy wszystkie składniki się połączą, szybko wyrobić jednolite ciasto.

Formować wałki o średnicy około 3 cm i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki.

Gotować natychmiast w osolonej wodzie.

Okrasić łyżką masła.

 Kopytka
Kopytka

2 Comments

  1. Tomek

    Uwielbiam kopytka. Zawsze mama robiła mi je, ale niedawno wyprowadziłem się i postanowiłem sam zrobić. Kopytka przygotowałem według tego przepisu i wyszły bardzo dobre (ale wiadomo-mama robi najlepsze).

    Reply
  2. kicia

    Niedawno wyszłam za mąż, a mój Mężuś bardzo lubi kopytka. Musiałam nauczyć się robić kopytka. Zrobiłam je tak jak jest w tym przepisie, wyszły bardzo dobre:) Polecam ten przepis:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *