Knedle z suszoną śliwką

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag gotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • sól

Nadzienie:

  • 25 dag twarogu
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy
  • 1 kieliszek brandy

Przygotowanie

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i sól do smaku. Zagnieść ciasto. Rodzynki i śliwki namoczyć w brandy, następnie drobno posiekać razem ze skórką pomarańczową, wymieszać z cukrem waniliowym i przetartym przez sito twarogiem. Ciasto podzielić na kawałki wielkości włoskiego orzecha, każdy kawałek rozciągnąć w palcach, włożyć w środek łyżeczkę nadzienia, zakleić i utoczyć gałkę. Gotować w osolonej wodzie osiem minut od chwili wypłynięcia. Podawać polane topionym masłem i posypane tartą bułką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *