Składniki
Ciasto:
- 50 dag gotowanych ziemniaków
- 25 dag mąki
- sól
Nadzienie:
- 25 dag twarogu
- 5 dag suszonych śliwek
- 5 dag rodzynek
- skórka pomarańczowa
- cukier waniliowy
- 1 kieliszek brandy
Przygotowanie
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i sól do smaku. Zagnieść ciasto. Rodzynki i śliwki namoczyć w brandy, następnie drobno posiekać razem ze skórką pomarańczową, wymieszać z cukrem waniliowym i przetartym przez sito twarogiem. Ciasto podzielić na kawałki wielkości włoskiego orzecha, każdy kawałek rozciągnąć w palcach, włożyć w środek łyżeczkę nadzienia, zakleić i utoczyć gałkę. Gotować w osolonej wodzie osiem minut od chwili wypłynięcia. Podawać polane topionym masłem i posypane tartą bułką.