Knedle z grzybami

Składniki

  • 10 ziemniaków
  • 40 dag świeżych grzybów
  • jajo
  • 2 szklanki mąki
  • 2 bułki pszenne
  • 3 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka oleju
  • cebula
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zemleć i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajo oraz sól i zagnieść ciasto.

Przygotować farsz. Grzyby ugotować, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Namoczyć bułkę, odcisnąć.

Wszystko zemleć w maszynce i wymieszać, dodając pieprz i sól do smaku.

Następnie ciasto pokroić na kawałki, nadając im formę niewielkich krążków. Na środek każdego nałożyć łyżeczką farsz, zlepić brzegi.

Ugotować i przelać gorącą wodą na durszlaku. Poczekać, aż obciekną, wyłożyć na półmisek i polać masłem ze zrumienioną bułką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *