Składniki
- 10 ziemniaków
- 40 dag świeżych grzybów
- jajo
- 2 szklanki mąki
- 2 bułki pszenne
- 3 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- łyżka oleju
- cebula
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zemleć i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajo oraz sól i zagnieść ciasto.
Przygotować farsz. Grzyby ugotować, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Namoczyć bułkę, odcisnąć.
Wszystko zemleć w maszynce i wymieszać, dodając pieprz i sól do smaku.
Następnie ciasto pokroić na kawałki, nadając im formę niewielkich krążków. Na środek każdego nałożyć łyżeczką farsz, zlepić brzegi.
Ugotować i przelać gorącą wodą na durszlaku. Poczekać, aż obciekną, wyłożyć na półmisek i polać masłem ze zrumienioną bułką.