Knedle z fetą

Składniki

Nadzienie:

  • opakowanie fety
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Knedle:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • półtorej szklanki mąki
  • jajo
  • sól

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać mąkę, jajo, sól, wyrobić ciasto.

Fetę rozdrobnić za pomocą widelca, dodać ziemniaki, śmietanę i koperek lub natkę.

Z ciasta formować placuszki, zawijać w nie nadzienie, starannie zlepiać knedle. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia.

Podawać gorące, polane zrumienioną bułką tartą wymieszaną z masłem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *