Składniki
Nadzienie:
- opakowanie fety
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- sól
- pieprz
Knedle:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- półtorej szklanki mąki
- jajo
- sól
Ponadto:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać mąkę, jajo, sól, wyrobić ciasto.
Fetę rozdrobnić za pomocą widelca, dodać ziemniaki, śmietanę i koperek lub natkę.
Z ciasta formować placuszki, zawijać w nie nadzienie, starannie zlepiać knedle. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia.
Podawać gorące, polane zrumienioną bułką tartą wymieszaną z masłem.