Knedle z brzoskwinią

Składniki

  • 1/2-1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki masła
  • odrobina mleka
  • mąka
  • jajko
  • cukier
  • brzoskwinie
  • bułka tarta
  • cynamon

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy i dokładnie ugniatamy z masłem i mlekiem na gładkie puree. Gdy wystygnie, dodajemy mąkę i wyrabiamy gęste ciasto.

Z ciasta robimy rulon, odrywamy po kawałku. Do połówek brzoskwiń wsypujemy po pół łyżeczki cukru, owoce dokładnie oblepiamy kawałkiem ciasta. Knedle gotujemy. Po wypłynięciu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy gorące, polane masłem z podsmażoną bułką tartą i posypane cukrem i cynamonem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *