Kluski gdańskie

Składniki

Ciasto:

  • 1 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 dag mąki pszennej
  • 35 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • mały kawałek słoniny lub 2 łyżki masła
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki należy obrać i zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito.

Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka i szczyptę soli – wyrobić na jednolite ciasto.

Grzyby najlepiej namoczyć dzień wcześniej.

Ugo­tować, odcedzić (wywar można wykorzys­tać do zupy) i drobno posiekać.

Cebulę posiekać i udusić w łyżce tłuszczu.

Wymie­szać z posiekanymi grzybami, dodając tartą bułkę i sól (tartą bułkę można uprzednio na chwilę namoczyć i dobrze odcisnąć).

Z ma­sy ziemniaczanej formować kluchy kształtu małych bułek grahamek i nadziewać grzy­bowym farszem.

Gotować we wrzątku i po­dawać polane stopioną słoniną lub masłem z dodatkiem surówki.

Można też kluski piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *