Składniki
- 50 dag mieszanych grzybów (mogą być pieczarki albo boczniaki)
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 5 łyżek oleju albo oliwy
- 2 duże cebule
- 3/4 szklanki dobrej gęstej śmietany
- 1-2 listki laurowe
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- garść tartej bułki
- sok z cytryny
- sól
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na 3 łyżkach tłuszczu.
Grzyby oczyścić, poszatkować i skropić sokiem z cytryny.
Dodać do cebuli razem z przyprawami.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Ziemniaki obrać i pokroić na talarki.
Wymieszać z odrobiną tłuszczu i oprószyć solą.
W natłuszczonej formie do zapiekania warstwami układać ziemniaki i grzyby, posypując posiekaną zieleniną – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Posypać tartą bułką i polać pozostałym tłuszczem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 40-45 minut.
Podawać najlepiej z pieczywem i pokrojonym w talarki kiszonym ogórkiem.