Grzyby po podlasku

Składniki

  • 50 dag mieszanych grzybów (mogą być pieczarki albo boczniaki)
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 łyżek oleju albo oliwy
  • 2 duże cebule
  • 3/4 szklanki dobrej gęstej śmietany
  • 1-2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • garść tartej bułki
  • sok z cytryny
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na 3 łyżkach tłuszczu.

Grzyby oczyścić, poszatkować i skropić sokiem z cytryny.

Dodać do cebuli razem z przyprawami.

Du­sić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając do chwili, gdy sos zgęstnieje.

Ziemniaki obrać i pokroić na talarki.

Wymieszać z odrobiną tłuszczu i oprószyć solą.

W natłuszczonej formie do zapiekania warstwami układać ziemniaki i grzyby, posypując posiekaną zieleniną – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

Posypać tartą bułką i polać pozostałym tłuszczem.

Wstawić do nagrzanego piekar­nika (180°C) na około 40-45 minut.

Poda­wać najlepiej z pieczywem i pokrojonym w talarki kiszonym ogórkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *