Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

Składniki

  • 1 kg ziemniaków odmiany mączystej (np. koral, miła, lena, bryza, janka)
  • 250 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szałwii
  • 80 g masła
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

Ziemniaki zalać wodą tak, by były przykryte. W ciągu 30 minut ugotować do miękkości, odcedzić i obrać z łupin.

Natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. Zagnieść z mąką na gładkie ciasto. Formować wałki grubości palca.

Z wałków odkrawać kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego i rozpłaszczać widelcem.

Zagotować dużą ilość osolonej wody, partiami wrzucać gnocchi na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć grzanie płytki i gotować około 5 minut do miękkości.

Po wypłynięciu gnocchi na wierzch wybierać je łyżką cedzakową na cedzak i osączyć z wody.

W garnku roztopić masło i przez 1 minutę obsmażać na nim listki szałwii.

Włożyć gnocchi i podgrzać, podrzucając, by równo się w tym maśle obtoczyły, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozłożyć na 4 talerze i posypać startym parmezanem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *