Chlebki ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.

Po ugotowaniu dokładnie je odparować.

Następnie przepuścić przez praskę.

Do ugniecionych ziemniaków dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.

Z tak przygotowanego ciasta uformować placuszki o grubości około 1 cm.

Najlepiej smakują pieczone bezpośrednio na płycie kuchni węglowej.

Gdy takowej nie mamy, smażymy chlebki na lekko natłuszczonej patelni.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *