Budyń sernikowy

Składniki

  • 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 40 dag białego tłustego sera
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zmielić w maszynce razem z serem.

Masło utrzeć do konsystencji śmietany i, dalej ucierając, wbijać po jednym jajku.

Następnie powoli dolewać mleko i wreszcie dodać masę serowo-ziemniaczaną oraz przesianą mąkę.

Wymieszać i doprawić posiekaną natką, solą i pieprzem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymie­szać z masą.

Przełożyć masę do natłusz­czonej i wysypanej tartą bułką formy.

Za­mknąć i wstawić do garnka z wrzącą wodą – gotować pod przykryciem około 45 mi­nut.

Podawać budyń polany śmietaną lub sosem pomidorowym albo z dodatkiem su­rówek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *