Bliny serbskie

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 dag ostrego sera
  • 4 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa lub imbir
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce.

Dodać śmietanę, żółtka przyprawy i dokładnie utrzeć.

Następnie ubić pianę z białek lekko wymieszać z całością, kłaść łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć bliny na złoty kolor.

Podawać posypane utartym ostrym serem; można też dodać przedtem ser do ciasta.

Podawać z kwaśną śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *