Zapiekanka ujazdowska

Składniki

  • 40 dag ryżu (4 torebki)
  • 50 dag pieczarek
  • garść startego sera żółtego
  • 1-2 cebule
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia)
  • gałka muszkatołowa
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w wodzie z do­datkiem warzywnej przyprawy.

Osączyć, doprawić łyżką masła, 2 żółtkami i tartym serem oraz posiekaną zieleniną, dobrze wymieszać.

Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować.

Obficie skropić so­kiem z cytryny i odstawić na pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłusz­czu.

Dodać pieczarki i dusić na małym ogniu 5 minut.

Przygotować beszamel: sto­pić czubatą łyżkę masła, dodać czubatą łyżkę mąki i, stale mieszając, zasmażyć, a następnie powoli wlewać zimne mleko.

Gotować przez chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, dodać jajko i żół­tko, szczyptę soli, pieprz i tartą gałkę musz­katołową.

Formę do zapiekania natłuścić i wyłożyć ją masą ryżową, pozostawiając w środku wgłębienie w kształcie miski, które należy wypełnić połową beszamelu, warstwą pieczarek i przykryć resztą besza­melu.

Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką oraz wiórkami masła.

Zapie­kać około 15 minut w gorącym piekarniku (200°C).

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *