Składniki
- 40 dag ryżu (4 torebki)
- 50 dag pieczarek
- garść startego sera żółtego
- 1-2 cebule
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka mąki
- 2 czubate łyżki masła lub margaryny
- sok z cytryny
- warzywna przyprawa typu vegeta
- duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia)
- gałka muszkatołowa
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem warzywnej przyprawy.
Osączyć, doprawić łyżką masła, 2 żółtkami i tartym serem oraz posiekaną zieleniną, dobrze wymieszać.
Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować.
Obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Dodać pieczarki i dusić na małym ogniu 5 minut.
Przygotować beszamel: stopić czubatą łyżkę masła, dodać czubatą łyżkę mąki i, stale mieszając, zasmażyć, a następnie powoli wlewać zimne mleko.
Gotować przez chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli, pieprz i tartą gałkę muszkatołową.
Formę do zapiekania natłuścić i wyłożyć ją masą ryżową, pozostawiając w środku wgłębienie w kształcie miski, które należy wypełnić połową beszamelu, warstwą pieczarek i przykryć resztą beszamelu.
Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką oraz wiórkami masła.
Zapiekać około 15 minut w gorącym piekarniku (200°C).