Ryżowce

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 3 jajka
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 czubata łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • tarta bułka

Przygotowanie

Ryż ugotować w rosole z kostki.

Odsą­czyć, dodać masło, śmietanę, żółtka, utarty na tarce z dużymi otworami ser, posiekaną natkę i doprawić solą.

Dobrze wymieszać, na koniec dodać ubite ze szczy­ptą soli na sztywną pianę białka.

Raz jesz­cze delikatnie wymieszać.

Formować małe kotleciki lub krokiety.

Panierować w tartej bułce i smażyć na złoty kolor.

Podawać z dodatkiem pikantnych surówek.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *