Składniki
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 5 dag rodzynek
- łyżka rumu
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jabłka
- 4-6 łyżek konfitury wiśniowej
- sok i otarta skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Mleko zagotować z solą, wsypać wypłukany ryż, mieszając gotować na niewielkim ogniu około 15 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Umyte rodzynki zalać rumem, żółtka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jednolitą masę, dodać do ryżu wraz z rodzynkami, delikatnie wymieszać, połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, cienko wysmarowanego tłuszczem.
Jabłka obrać, poprzecinać na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, wyłożyć na ryż i skropić sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną masę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
Przed podaniem jabłka napełnić konfiturą.