Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka rumu
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jabłka
  • 4-6 łyżek konfitury wiśniowej
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Mleko zagotować z solą, wsypać wypłukany ryż, mieszając gotować na niewielkim ogniu około 15 minut.

Odstawić do wystudzenia.

Umyte rodzynki zalać rumem, żółtka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytry­nową na jednolitą masę, dodać do ryżu wraz z rodzynkami, delikatnie wymieszać, połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.

Przygotowaną masę przełożyć do naczy­nia żaroodpornego, cienko wysmarowanego tłuszczem.

Jabłka obrać, poprzecinać na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, wyłożyć na ryż i skropić sokiem z cytryny.

Tak przygotowaną masę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temperaturze 180°C.

Przed po­daniem jabłka napełnić konfiturą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *