Składniki
- 30 dag ryżu (3 torebki)
- 50 dag rabarbaru
- 1 szklanka śmietanki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka margaryny lub masła
- cukier waniliowy
- cynamon
- sól
- bita śmietana (może być w sprayu lub z torebki)
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem cukru waniliowego, szczypty soli i szczypty cynamonu.
Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu.
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę.
Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.
Formę do zapiekania lub tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką.
Warstwami przekładać w niej ryż i rabarbar, każdą warstwę posypując cynamonem.
Zalać śmietanką i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 45 minut.
Podawać z dodatkiem bitej śmietany.