Ryż z rabarbarem po kalisku

Składniki

  • 30 dag ryżu (3 torebki)
  • 50 dag rabarbaru
  • 1 szklanka śmietanki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • sól
  • bita śmietana (może być w sprayu lub z torebki)
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w wodzie z do­datkiem cukru waniliowego, szczypty soli i szczypty cynamonu.

Dokładnie od­sączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu.

Rabar­bar oczyścić i pokroić w kostkę.

Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.

Formę do zapiekania lub tortownicę natłuścić i wy­sypać tartą bułką.

Warstwami przekładać w niej ryż i rabarbar, każdą warstwę posy­pując cynamonem.

Zalać śmietanką i wsta­wić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 45 minut.

Podawać z dodatkiem bitej śmietany.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *