Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 25 dag fasoli
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 szklanki wywaru z jarzyn
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
Fasolę wymyć i namoczyć na 6 godzin w zimnej wodzie, po czym ją ugotować.
Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na oleju.
Dodać roztarty ząbek czosnku i natkę pietruszki.
Dusić pod przykryciem kilka minut.
Do cebuli dodać wywar z jarzyn i przecier pomidorowy.
Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Ryż opukać, wsypać do gotowanego wywaru i dogotować do miękkości ryżu.
Fasole ugotować na miękko, a następnie połączyć ją z ryżem.
Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
Wierzch posypać tartym serem żółtym i pokrojonym na małe kawałki masłem, następnie włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut.
Gotowy ryż podawać udekorowany zieloną sałatą lub cykorią.