Ryż z fasolą

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 25 dag fasoli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 szklanki wywaru z jarzyn
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Fasolę wymyć i namoczyć na 6 godzin w zimnej wodzie, po czym ją ugotować.

Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na oleju.

Dodać roztarty ząbek czosnku i natkę pietruszki.

Dusić pod przykryciem kilka minut.

Do cebuli dodać wywar z jarzyn i przecier pomidorowy.

Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

Ryż opukać, wsypać do gotowanego wywaru i dogotować do miękkości ryżu.

Fasole ugotować na miękko, a następnie połączyć ją z ryżem.

Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.

Wierzch posypać tartym serem żółtym i pokrojonym na małe kawałki masłem, następnie włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut.

Gotowy ryż podawać udekorowany zieloną sałatą lub cykorią.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *