Ryż po warszawsku

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 50 dag kapusty włoskiej, białej lub pekińskiej
  • 3 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowanego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • masło
  • kostki rosołowe o smaku grzybowym
  • posiekana natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie kilka pieczarek

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić i dobrze od­cisnąć.

Wymieszać z dwoma łyżkami masła i ostudzić.

Kapustę oczyścić i pokroić w kos­tkę.

Obgotować we wrzątku (najlepiej na durszlaku) albo jeszcze lepiej – ugotować na parze.

Jarzyny (ewentualnie także i pie­czarki) obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi dziurkami.

Cebulę drobno posie­kać i udusić na maśle bez rumienienia.

Dodać odciśniętą kapustę wymieszaną z koncentratem oraz tarte warzywa.

Dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż zmięk­ną i staną się przezroczyste.

Doprawić do smaku i ostudzić.

Jajka ugotować na twardo i grubo posiekać, groszek odcedzić z zale­wy.

Dobrze wymieszać ryż, uduszone jarzyny, groszek i posiekane jajka oraz natkę.

Doprawić.

Włożyć do natłuszczonej i po­sypanej tartą bułką formy do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła.

Piec w piekarniku około 45-60 minut.

 

 

1 Comment

  1. Yommy

    Muszę przygotować to danie, zapowiada się wyśmienicie:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *