Ryż po sułtańsku

Składniki

  • 20 dag ryżu (2 torebki)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki rumu albo brandy lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • mielony cynamon
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w wodzie z do­datkiem pół łyżeczki soku z cytryny i cynamonu.

Dokładnie odsączyć i wymie­szać z tłuszczem.

Rodzynki umyć i namo­czyć w alkoholu lub w ciepłej wodzie z do­datkiem aromatu, a gdy napęcznieją, lekko odsączyć i obtoczyć w mące.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Wymie­szać ze śmietaną i skórką otartą z cytryny, a następnie z ostudzonym ryżem i napęczniałymi rodzynkami.

Białka ubić na sztyw­ną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połą­czyć z masą ryżową.

Przełożyć do natłusz­czonej i wysypanej tartą bułką formy.

Wło­żyć do nagrzanego piekarnika (180°C) na 30-45 minut.

Należy sprawdzić wykałaczką czy potrawa jest upieczona, podobnie jak robimy to w przypadku ciasta.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *