Składniki
- 20 dag ryżu (2 torebki)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki rumu albo brandy lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek
- mielony cynamon
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki soku z cytryny i cynamonu.
Dokładnie odsączyć i wymieszać z tłuszczem.
Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu lub w ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu, a gdy napęcznieją, lekko odsączyć i obtoczyć w mące.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Wymieszać ze śmietaną i skórką otartą z cytryny, a następnie z ostudzonym ryżem i napęczniałymi rodzynkami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą ryżową.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C) na 30-45 minut.
Należy sprawdzić wykałaczką czy potrawa jest upieczona, podobnie jak robimy to w przypadku ciasta.