Składniki
- 30 dag ryżu (3 torebki)
- 6 jajek
- 10 dag startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- 10 dag posiekanej wędliny (mogą być okrawki różnych wędlin lub drobno posiekane mięso z pieczonego kurczaka, a nawet wędzona ryba)
- rosół z kostki (najlepiej grzybowy)
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- pikantna papryka w proszku ewentualnie 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Ryż ugotować w esencjonalnym rosole z kostki (nie rozgotować!), ostudzić, wymieszać z posiekaną wędliną, łyżką masła i papryką, a jeśli ktoś lubi – to i z rozgniecionym czosnkiem. Przełożyć do natłuszczonej płaskiej formy do zapiekania. Łyżką lub dnem szklanki zrobić w ryżu dołki, wbijać w nie jajka, posolić. Posypać wszystko tartym serem i przykryć wiórkami zimnego masła. Zapiec w bardzo gorącym piekarniku, a gdy jajka się zetną, podawać natychmiast, posypując posiekaną natką.