Ryż po góralsku

Składniki

  • 40 dag ryżu (4 torebki)
  • 3 duże łyżki masła lub margaryny
  • 30 dag bryndzy
  • 10 dag gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • tarta bułka
  • kostka rosołowa
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odcisnąć i wymieszać z masłem, ostudzić. Bryndzę utrzeć na krem z jajkami, śmietaną oraz drobno posiekanymi dymkami, dodać ser i dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem – masa powinna być dość pikantną. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć zapiekankę, posypać z wierzchu wiórkami zimnego masła. Zapiekać około pół godziny w dobrze ciepłym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *