Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 czubate łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder, konfitury lub świeże owoce
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy i studzimy.
Jajka starannie rozcieramy z cukrem. Ciągle mieszając, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub śmietanę, a na koniec ugotowany ryż.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy ze zmiksowanymi owocami, konfiturami lub posypane cukrem pudrem.