Placuszki ryżowe

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 czubate łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder, konfitury lub świeże owoce

Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy i studzimy.

Jajka starannie rozcieramy z cukrem. Ciągle mieszając, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub śmietanę, a na koniec ugotowany ryż.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy ze zmiksowanymi owocami, konfiturami lub posypane cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *