Pierożki karpackie

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 25 dag tłustego sera twarogowego
  • 20 dag ryżu (2 torebki)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • garść rodzynek
  • kilka łyżek brandy

Przygotowanie

Z mąki, jajka, soli i wody należy zagnieść tra­dycyjne ciasto na pierogi.

Ryż ugoto­wać na sypko, odcisnąć i wymieszać z masłem.

Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce.

Rodzynki umyć i namoczyć w brandy.

Ryż, twaróg, jaj­ko, cukier i cukier waniliowy wymieszać na jednolitą masę, dodać rodzynki wraz z brandy.

Ciasto cienko rozwałkować, formować średnie pierożki i gotować w osolonym wrzątku lub upiec na złoty kolor w ciepłym piekarniku.

Podawać polane słodką śmietaną z dodatkiem cuk­ru waniliowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *