Składniki
- 20 dag ryżu
- 25 dag świeżych grzybów, mogą też być pieczarki lub boczniaki
- 1 jajko
- 2 kostki grzybowego rosołu
- 1 cebula
- mąka
- posiekana natka pietruszki
- sól
- tarta bułka
Przygotowanie
Ryż (może być w torebkach) ugotować w grzybowym bulionie z kostki.
Odsączyć i ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone i posiekane grzyby, udusić.
Ryż wymieszać z grzybami, dodać posiekaną pietruszkę, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie rozpadało się.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować małe kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Najsmaczniejsze są z grzybowym sosem.
Zamiast świeżych grzybów możemy wykorzystać grzyby suszone, uprzednio namoczone.