Kotleciki grzybowe

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • 25 dag świeżych grzybów, mogą też być pieczarki lub boczniaki
  • 1 jajko
  • 2 kostki grzybowego rosołu
  • 1 cebula
  • mąka
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • tarta bułka

Przygotowanie

Ryż (może być w torebkach) ugotować w grzybowym bulionie z kostki.

Od­sączyć i ostudzić.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone i posiekane grzyby, udusić.

Ryż wymieszać z grzybami, dodać posiekaną pietruszkę, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie rozpadało się.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formować małe kotleciki, obtaczać je w tar­tej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Najsmaczniejsze są z grzybowym sosem.

Zamiast świeżych grzybów może­my wykorzystać grzyby suszone, uprzednio namoczone.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *