Składniki
Do sosu chutney:
- 5 kwaskowych jabłek
- 2 cebule
- 1 zielona chili
- olej do smażenia
- 1 listek laurowy
- 1 laseczka cynamonu
- pieprz
- cukier
Na klopsiki:
- 11,5 dag ryżu tajskiego
- 10 dag sera brie
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka panierki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Aby przygotować sos chutney, przekroić jabłka na pół, obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a paprykę chili umyć i pokroić w cienkie talarki.
Cebulę poddusić na oleju, dodać pozostałe składniki oprócz pieprzu i cukru. Całość dusić ok. 8 minut do miękkości, doprawić pieprzem i cukrem.
Na klopsiki ugotować i odcedzić ryż. Usunąć skórkę z sera brie i pokroić go w kostkę o boku 1 cm. Pozostałe składniki zagnieść i dobrze doprawić solą oraz pieprzem.
Lepić kulki ryżowe wielkości orzecha włoskiego, wciskać w nie po kawałku sera brie i formować klopsy. Lekko zwilżać dłonie. Podgrzać olej na patelni, zrumienić w nim klopsy ryżowe na złoto-brązowy kolor. Podawać z sosem chutney.