Klopsiki ryżowe

Składniki

Do sosu chutney:

  • 5 kwaskowych jabłek
  • 2 cebule
  • 1 zielona chili
  • olej do smażenia
  • 1 listek laurowy
  • 1 laseczka cynamonu
  • pieprz
  • cukier

Na klopsiki:

  • 11,5 dag ryżu tajskiego
  • 10 dag sera brie
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • jajko
  • łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka panierki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Aby przygotować sos chutney, przekroić jabłka na pół, obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a paprykę chili umyć i pokroić w cienkie talarki.

Cebulę poddusić na oleju, dodać pozostałe składniki oprócz pieprzu i cukru. Całość dusić ok. 8 minut do miękkości, doprawić pieprzem i cukrem.

Na klopsiki ugotować i odcedzić ryż. Usunąć skórkę z sera brie i pokroić go w kostkę o boku 1 cm. Pozostałe składniki zagnieść i dobrze doprawić solą oraz pieprzem.

Lepić kulki ryżowe wielkości orzecha włoskiego, wciskać w nie po kawałku sera brie i formować klopsy. Lekko zwilżać dłonie. Podgrzać olej na patelni, zrumienić w nim klopsy ryżowe na złoto-brązowy kolor. Podawać z sosem chutney.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *