Zrazy żoliborskie

Składniki

  • 5 czubatych łyżek płatków ryżowych lub jęczmiennych
  • 1 spora cebula
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 jajko surowe
  • pomidorowy sos ze słoika
  • kostka rosołowa grzybowa lub curry
  • posiekana natka pietruszki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

Przygotowanie

Płatki rozgotować na jednolitą masę w 1 1/2 szklanki rosołu z kostki.

Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce masła.

Ugotowane jajko drobno posiekać.

Wymie­szać ostudzone płatki, cebulę, pokrojone jajko i posiekaną pietruszkę.

Dodać surowe jajko, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.

Formować podłużne zraziki i panierować w tartej bułce.

Smażyć na złoty kolor i podawać z dodatkiem goto­wego sosu pomidorowego.

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *