Składniki
- 5 czubatych łyżek płatków ryżowych lub jęczmiennych
- 1 spora cebula
- 1 ugotowane jajko
- 1 jajko surowe
- pomidorowy sos ze słoika
- kostka rosołowa grzybowa lub curry
- posiekana natka pietruszki
- masło
- sól
- pieprz
- tarta bułka
Przygotowanie
Płatki rozgotować na jednolitą masę w 1 1/2 szklanki rosołu z kostki.
Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce masła.
Ugotowane jajko drobno posiekać.
Wymieszać ostudzone płatki, cebulę, pokrojone jajko i posiekaną pietruszkę.
Dodać surowe jajko, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Formować podłużne zraziki i panierować w tartej bułce.
Smażyć na złoty kolor i podawać z dodatkiem gotowego sosu pomidorowego.