Zapiekanka z kuskusem i brokułami

Składniki

  • 400 g brokułu
  • 250 g kuskusa
  • 100 g sera owczego (bryndzy)
  • 150 g gęstej śmietany
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 1 strąk chili
  • 1  gałązka mięty
  • 2  łyżki rodzynków
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowa­nia formy

Przygotowanie

Najpierw ugotować kuskus według przepisu na opakowaniu.

W tym czasie podzielić brokuł na różyczki, łodyżki pokroić w słupki i razem z różyczkami blanszować je we wrzącej osolonej wodzie 5 minut.

Ostudzić lodowatą wodą.

Strączek chili przekroić wzdłuż, wybrać pestki, a miąższ drobno posiekać.

Miętę umyć, strząsnąć wodę i również drobno posiekać.

Kuskus wymieszać z gęstą śmietaną, z rodzynkami i 3 łyżkami pestek słonecznika.

Doprawić pikantnie posiekanym strączkiem chili, kminkiem i solą.

W formie wysmarowanej tłuszczem ułożyć warstwami na przemian z brokułem (różyczkami i łodyżkami).

Posypać rozdrobnionym owczym serem i resztą pestek słonecznika.

Zapiekać w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku 10-15 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *