Zapiekanka z kaszy jaglanej z węgierkami

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 dag śliwek węgierek
  • sól
  • cynamon
  • cukier puder
  • tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Mleko zagotować z wodą, połową masła i szczyptą cynamonu.

Kaszę opłukać, wsypać do wrzącego mleka i ugotować na sypko.

Śliw­ki umyć, wydrylować, pokroić wzdłuż w paski.

Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z pozostałym masłem oraz z cukrem i odrobiną cynamonu.

Przestudzoną kaszę wymieszać z masą ja­jeczną, na koniec dodać pianę i śliwki.

Na­czynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć przygotowaną masą, przykryć i wstawić do gorącego pie­karnika na około 30 minut.

Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *