Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 dag masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 50 dag śliwek węgierek
- sól
- cynamon
- cukier puder
- tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Mleko zagotować z wodą, połową masła i szczyptą cynamonu.
Kaszę opłukać, wsypać do wrzącego mleka i ugotować na sypko.
Śliwki umyć, wydrylować, pokroić wzdłuż w paski.
Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z pozostałym masłem oraz z cukrem i odrobiną cynamonu.
Przestudzoną kaszę wymieszać z masą jajeczną, na koniec dodać pianę i śliwki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć przygotowaną masą, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 minut.
Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem.