Sznycle litewskie

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki smalcu
  • cebula
  • 15 dag twarogu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody z łyżką smalcu.

Cebulę drobno siekamy i smażymy na smalcu. Odciśnięty twaróg i połowę kaszy przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z pozostałą kaszą, jajkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku.

Na desce posypanej bułką tartą formujemy z masy wałek i kroimy okrągłe sznycelki. Posypujemy bułką tartą i smażymy z obu stron. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty i sosem pieczarkowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *