Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • gorąca woda

Nadzienie:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 2 dag tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • mięta
  • tłuszcz do polania pierogów

Przygotowanie

Zagnieść ciasto i włożyć do miski.

Przykryć i odstawić na godzinę.

Ugotować na sypko kaszę gryczaną.

Ser twarogowy rozetrzeć na gładką masę (jeżeli jest zbyt suchy ? dodać kilka łyżek mleka lub śmietany).

Do sera dodać kaszę, podsmażoną w tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz (można także dodać miętę, jeśli ktoś lubi).

Wymieszać nadzienie.

Rozwałkować cienkie płaty ciasta i wycinać krążki lub kwadraty.

Rozkładać nadzienie i lepić pierogi.

Gotować w dużej ilości osolonej wody.

Podawać polanę stopionym masłem lub margaryną.

1 Comment

  1. sisi10

    Mój mąż uwielbia kaszę gryczaną, więc postanowiłam zrobić to danie. Nawet ja – choć nie przepadam za kaszą gryczaną – zjadłam bardzo dużo tych pierogów. To danie będzie często na naszym rodzinnym stole.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *