Składniki
Ciasto:
- 50 dag mąki
- gorąca woda
Nadzienie:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 25 dag sera twarogowego
- 1 cebula
- 2 dag tłuszczu
- sól
- pieprz
- mięta
- tłuszcz do polania pierogów
Przygotowanie
Zagnieść ciasto i włożyć do miski.
Przykryć i odstawić na godzinę.
Ugotować na sypko kaszę gryczaną.
Ser twarogowy rozetrzeć na gładką masę (jeżeli jest zbyt suchy ? dodać kilka łyżek mleka lub śmietany).
Do sera dodać kaszę, podsmażoną w tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz (można także dodać miętę, jeśli ktoś lubi).
Wymieszać nadzienie.
Rozwałkować cienkie płaty ciasta i wycinać krążki lub kwadraty.
Rozkładać nadzienie i lepić pierogi.
Gotować w dużej ilości osolonej wody.
Podawać polanę stopionym masłem lub margaryną.
Mój mąż uwielbia kaszę gryczaną, więc postanowiłam zrobić to danie. Nawet ja – choć nie przepadam za kaszą gryczaną – zjadłam bardzo dużo tych pierogów. To danie będzie często na naszym rodzinnym stole.