Składniki
- 30 dag kaszy gryczanej (3 torebki)
- 50 dag pieczarek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 3 listki laurowe
- duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek)
- rosół z kostki najlepiej o smaku warzywnym
- tarta bułka
- ziele angielskie
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- olej
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
Kaszę gryczaną należy ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, listków laurowych, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
Gotową kaszę dobrze odcisnąć i wymieszać z łyżką masła.
Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu.
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu, dopóki grzyby nie zmiękną, doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki z cebulą i kaszą zmielić w maszynce do mięsa albo zmiksować.
Wymieszać to ze śmietaną i zieleniną.
Podłużną keksową foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę pasztetową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na około 40 minut.
Podawać z dodatkiem ostrych sosów, np. pikantnego keczupu.
Smakuje na zimno oraz na gorąco.