Pasztecik żoliborski

Składniki

  • 30 dag kaszy gryczanej (3 torebki)
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 listki laurowe
  • duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek)
  • rosół z kostki najlepiej o smaku warzywnym
  • tarta bułka
  • ziele angielskie
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Kaszę gryczaną należy ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, listków laurowych, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.

Goto­wą kaszę dobrze odcisnąć i wymieszać z ły­żką masła.

Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu.

Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.

Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu, dopóki grzyby nie zmiękną, doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki z cebulą i kaszą zmie­lić w maszynce do mięsa albo zmiksować.

Wymieszać to ze śmietaną i zieleniną.

Podłuż­ną keksową foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę pasztetową.

Wsta­wić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na około 40 minut.

Podawać z dodatkiem ostrych sosów, np. pikantnego keczupu.

Smakuje na zimno oraz na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *