Składniki
- 30 dag kaszy gryczanej
- 2 kapelusze suszonych grzybów
- 3 dag sera tylżyckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- garść posiekanej zieleniny
Przygotowanie
Grzyby namoczyć, po dwóch godzinach odcedzić i posiekać. Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Kaszę schłodzić, dodać jajka, grzyby, posiekany koperek, ser starty na tarce i zesmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę. Formować wałeczki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z dowolnym sosem.
Ostatnio jadłam to u mojej siostry na obiedzie, nie byłam przekonana, ale w sumie dobre te krokiety:)