Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 10 dag tłuszczu
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ugotować kaszę na półsypko.

Umyte grzyby moczyć godzinę w przegotowanej, letniej wodzie, a następnie gotować je w tej samej wodzie około 50 minut.

Grzyby z połową kaszy przepuścić przez maszynkę.

Dodać resztę kaszy.

Przyprawić, dodać jajka i dokładnie wyrobić.

Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną bułką tartą.

Uformować dość gruby wałek i podzielić na dziesięć kawałków.

Uformować je w kotlety i obtoczyć w bułce.

Usmażyć.

Podawać z sosem grzybowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *