Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 20 dag kaszy gryczanej
- 10 dag bryndzy lub startego żółtego sera
- 10 suszonych grzybków
- 1 jajko
- 2 cebule
- olej
- grzybowa kostka rosołowa
- posiekana natka pietruszki
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Należy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej, ugotować i drobno posiekać.
Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki wymieszanym ze smakiem z grzybów.
Odcisnąć i wymieszać z trzema łyżkami oleju, ostudzić.
Cebulę drobniutko posiekać i udusić na oleju, wymieszać z kaszą, rozdrobnioną bryndzą, jajkiem i przyprawami – farsz powinien być pikantny.
Ciasto rozwałkować i formować nieduże kołduny.
Gotować we wrzątku lub bezpośrednio w esencjonalnym rosole (może być z kostki).
Podawać polane stopionym masłem lub w rosole z dodatkiem posiekanej natki.