Kołduny augustowskie

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag bryndzy lub startego żółtego sera
  • 10 suszonych grzybków
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • olej
  • grzybowa kostka rosołowa
  • posiekana natka pietruszki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Należy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, ugo­tować i drobno posiekać.

Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki wymieszanym ze smakiem z grzybów.

Od­cisnąć i wymieszać z trzema łyżkami ole­ju, ostudzić.

Cebulę drobniutko posiekać i udusić na oleju, wymieszać z kaszą, rozdrobnioną bryndzą, jajkiem i przypra­wami – farsz powinien być pikantny.

Cias­to rozwałkować i formować nieduże koł­duny.

Gotować we wrzątku lub bezpośred­nio w esencjonalnym rosole (może być z kostki).

Podawać polane stopionym mas­łem lub w rosole z dodatkiem posiekanej natki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *