Klopsiki gryczane pieczone

Składniki

  • 20 dag palonej kaszy gryczanej
  • 2 niepełne szklanki wywaru z warzyw
  • łyżka maggi w płynie
  • nieduży brokuł (około 30 dag)
  • cebula
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • jajo
  • żółtko
  • 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
  • pęczek kopru
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącego wywaru z dodatkiem maggi i ugotować na półsypko. Brokuł z łodygą przeciętą na krzyż włożyć do osolonej i lekko posłodzonej wody i gotować 6-8 minut, po czym odcedzić i posiekać.

Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać brokuł i, mieszając, chwilę smażyć. Połączyć warzywa z przestudzoną kaszą i pestkami słonecznika, dodać jajo i żółtko, starannie wyrobić.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Posypać posiekanym koperkiem.

Podawać z pikantnymi sosami oraz sałatką z buraków i kwaszonych ogórków.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *