Kasza krakowska

Składniki

  • 2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • ewentualnie smakowa kostka rosołowa

Przygotowanie

Zagotować trzy szklanki osolonej wody lub rosołu z kostki, dodać masło, a gdy się rozpuści, mieszając, wsypać dwie szklanki ?zatartej” jajkiem i dobrze wysu­szonej kaszki.

Energicznie wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 40 minut.

Do kaszki można dodać także posiekany koperek lub bazylię, drobno posiekany czosnek lub drobno po­siekane ugotowane suszone grzybki.

Taką kaszę można podawać jako wykwintny do­datek do dań mięsnych czy grzybowych.

Jeśli pozostanie nam nadmiar kaszy, to także nie musimy się martwić ? zimną kaszkę należy pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle, można ją też panierować w jajku oraz tartej bułce.

Podawać jako samodziel­ne danie z dodatkiem pikantnych surówek.


 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *