Kasza jaglana z sosem grzybowym

Składniki

  • 0,5 kg kaszy jaglanej
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag suszonych grzybów lub 25 dag świeżych pieczarek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany lekko kwaśnej
  • 1 cebulka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie.

Zagotować 1 l wody z solą.

Do wrzątku wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (do całkowitego odparowania wody). Grzyby moczyć w świeżym mleku około 1 godziny.

Po tym czasie należy je osączyć i gotować w wodzie aż staną się miękkie. Mąkę połączyć ze śmietaną i wolno wlewać do gotujących się grzybów.

Gotować przez kilka minut. Tak przygotowanym sosem polać kaszę przed podaniem na stół.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *