Kasza gryczana zapiekana z serem

Składniki

  • opakowanie kaszy gryczanej (100 g)
  • 50 dag półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec ze skwarkami, masło lub margaryna)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Większą część tłuszczu wymieszać z kaszą, a pozostałym wysmarować naczynie żaro­odporne.

Dokładnie roztarty ser wymieszać z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i częścią koperku.

W przygotowanym naczyniu ża­roodpornym układać na przemian warstwę kaszy i warstwę sera.

Ostatnią warstwę zalać śmietaną wymieszaną z drugim żółtkiem oraz solą i pieprzem.

Zapiekać w piekarniku na­grzanym do 190°C około 20 minut.

Przed poda­niem posypać pozostałym koperkiem.

1 Comment

  1. Otton

    Kaszę bardzo lubię a zapiekana z serem jest przepyszna. Będę robić to danie częściej.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *