Składniki
- opakowanie kaszy gryczanej (100 g)
- 50 dag półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki tłuszczu (smalec ze skwarkami, masło lub margaryna)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Większą część tłuszczu wymieszać z kaszą, a pozostałym wysmarować naczynie żaroodporne.
Dokładnie roztarty ser wymieszać z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i częścią koperku.
W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwę kaszy i warstwę sera.
Ostatnią warstwę zalać śmietaną wymieszaną z drugim żółtkiem oraz solą i pieprzem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C około 20 minut.
Przed podaniem posypać pozostałym koperkiem.
Kaszę bardzo lubię a zapiekana z serem jest przepyszna. Będę robić to danie częściej.