Kasza gryczana z oscypkiem z żurawinami

Składniki

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • oscypek (200 g)
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Kaszę ugotować w lekko posolonej wodzie na sypko, gorącą wymieszać z masłem i żura­winami.

Z oscypka odkroić kilka plasterków, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy.

Przyprawić ją rozmarynem i pieprzem, wymie­szać, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, przykryć odłożo­nymi plasterkami oscypka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *