Kasza gryczana z jajkiem

Składniki

  • kasza gryczanej ugotowana na sypko szklanka
  • jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kolendry lub natki pietruszki
  • marchewka
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

Cebulę obrać i posiekać jak najdrobniej.

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.

W płaskim rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić.

Dodać marchewkę, mieszając, poddusić, wrzucić kaszę, starannie wymieszać, mocno zagrzać.

Jajo rozbić.

Dodać do kaszy, smażyć mieszając, aż białko się zetnie.

Natychmiast zdjąć rondel z ognia.

Posolić do smaku, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

1 Comment

  1. deminan

    Bardzo dobre danie, choć ja wolę więcej jajka, tak ze 2 lub 3:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *