Składniki
- 40 dag kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- posiekana natka pietruszki
- sól
- ewentualnie starty żółty ser i masło
Przygotowanie
Kaszę jaglaną należy umyć i zalać wrzątkiem – zostawić na pół godziny.
Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli, wrzucić napęczniałą kaszę.
Gdy ponownie zawrze – przykryć i wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i prażyć około 45 minut.
Ostudzić, zmielić z maszynce, dodać jajka, przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną natkę.
Wyrobić jednolite ciasto, formować wałeczki i ciąć kopytka.
Gotować jak tradycyjne kopytka w osolonym wrzątku.
Podawać z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub pomidorowym albo z masłem i tartym żółtym serem.