Jaglane kopytka

Składniki

  • 40 dag kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • ewentualnie starty żółty ser i masło

Przygotowanie

Kaszę jaglaną należy umyć i zalać wrzątkiem – zostawić na pół godziny.

Mleko zagoto­wać z masłem i szczyptą soli, wrzucić napęczniałą kaszę.

Gdy ponownie zawrze – przykryć i wstawić do nagrza­nego do temperatury 180°C piekarnika i pra­żyć około 45 minut.

Ostudzić, zmielić z ma­szynce, dodać jajka, przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną natkę.

Wyrobić jednolite ciasto, formować wałeczki i ciąć kopytka.

Gotować jak tradycyjne kopytka w osolonym wrzątku.

Podawać z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub pomidoro­wym albo z masłem i tartym żółtym serem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *