Składniki
Ciasto:
- 1 jajko
- 20 dag mąki
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1/2 szklanki mleka
- sól
Nadzienie:
- 20 dag kaszy manny
- 20 dag bryndzy
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym lub warzywnym
- 1/2 szklanki śmietany
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- kminek
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mąkę i płyn połączyć (najlepiej zmiksować), aby nie było grudek, posolić i odstawić na pół godziny.
Następnie smażyć niewielkie naleśniki.
Rosół z kostki zagotować z łyżką masła, dodać kaszę i gotować na sypko.
Wystudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na pozostałym maśle, wymieszać z kaszą i rozdrobnioną bryndzą oraz zieleniną,.
Doprawić do smaku.
Smarować nadzieniem naleśniki.
Zwijać w rulony i ciasno ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.
Posypać wiórkami zimnego masła i zapiec.
Podawać z dodatkiem sałaty lub cykorii z sosem winegret lub surówek.