Cygańskie naleśniki

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 20 dag mąki
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól

Nadzienie:

  • 20 dag kaszy manny
  • 20 dag bryndzy
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym lub warzywnym
  • 1/2 szklanki śmietany
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • kminek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mąkę i płyn połączyć (najlepiej zmik­sować), aby nie było grudek, posolić i odstawić na pół godziny.

Następnie sma­żyć niewielkie naleśniki.

Rosół z kostki zagotować z łyżką masła, dodać kaszę i go­tować na sypko.

Wystudzić.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na pozostałym maśle, wymieszać z kaszą i rozdrobnioną bryndzą oraz zieleniną,.

Doprawić do smaku.

Smaro­wać nadzieniem naleśniki.

Zwijać w rulony i ciasno ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.

Posypać wiórkami zimnego masła i zapiec.

Podawać z dodatkiem sałaty lub cykorii z sosem winegret lub surówek.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *