Budyń wileński

Składniki

  • 25 dag kaszy manny
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • margaryna lub masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby dzień wcześniej zalać wodą, naj­lepiej źródlaną.

Następnego dnia ugo­tować w tej samej wodzie, odcisnąć i drob­no posiekać, a na wywarze z łyżką masła ugotować kaszę.

Dwa jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno posiekać.

Ce­bulę drobno pokroić i udusić na łyżce tłusz­czu.

Dodać grzyby i dobrze wymieszać.

Trzy żółtka wymieszać z przestudzoną kaszą oraz cebulą z grzybami.

Doprawić do sma­ku.

Trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wymieszać z masą budynio­wą.

Formę do zapiekania natłuścić i wysy­pać tartą bułką.

Przełożyć masę budyniową, posypać wiórkami zimnego masła i wsta­wić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 60 minut.

Podawać ze śmietaną lub z sosem grzybowym.

Zamiast kaszy manny można także wykorzystać kaszę kukurydzianą lub kuskus przygotowaną według przepisu na opakowaniu).

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *