Biszkopt z kaszki manny

Składniki

  • 10 dkg grysiku
  • 3 jaja
  • 1/3 l sosu waniliowego
  • wanilia
  • 9 dkg cukru
  • 1/4 l mleka
  • 3 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem (6 dkg) i wanilią na pulchną masę.

Ubić pianę, pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru, kłaść żółtka, przesypać kaszką manną, lekko wymieszać, wyłożyć do małej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.

Upieczony biszkopt zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na 30 minut.

Wyjąć, wyłożyć na półmisek.

Pokroić na porcje, przybrać dżemem lub konfiturą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *