Zapiekany makaron po falenicku

Składniki

  • 50 dag makaronu (świderki, muszelki, motylki, kolanka)
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lub stopionej margaryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na tłuszczu.

Należy uważać, żeby się nie przypaliła.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką tłusz­czu, odcedzić i wymieszać z cebulą.

Jajka ubić jak na omlet, z solą i pieprzem, wy­mieszać z masą makaronową.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania.

Wstawić do nagrzanego pie­karnika (180° C) i piec do lekkiego zrumienienia – około 40-45 minut.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *