Zapiekanka ziołowa

Składniki

  • 6 jaj
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu
  • 75 dag fasolki szparagowej
  • 50 dag młodych ziemniaków
  • 4 cebule
  • 10 dag masła
  • po łyżce posiekanych zielonych listków bazylii, cząbru, estragonu i mięty oraz koperku i natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zagotować osoloną wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć umytą fasolkę, ugotować, odcedzić, pokroić na małe kawałki.

W rondlu stopić masło i lekko zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać fasolkę, razem chwilę dusić. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minuty, odcedzić na sicie.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków, posypać solą i pieprzem, przykryć fasolką z cebulą.

Dokładnie rozbełtać jaja z zieleniną, solą, pieprzem i winem (lub bulionem), zalać fasolkę, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *