Składniki
- 6 jaj
- 2 łyżki białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu
- 75 dag fasolki szparagowej
- 50 dag młodych ziemniaków
- 4 cebule
- 10 dag masła
- po łyżce posiekanych zielonych listków bazylii, cząbru, estragonu i mięty oraz koperku i natki pietruszki
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zagotować osoloną wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć umytą fasolkę, ugotować, odcedzić, pokroić na małe kawałki.
W rondlu stopić masło i lekko zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać fasolkę, razem chwilę dusić. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minuty, odcedzić na sicie.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków, posypać solą i pieprzem, przykryć fasolką z cebulą.
Dokładnie rozbełtać jaja z zieleniną, solą, pieprzem i winem (lub bulionem), zalać fasolkę, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut.